От: |07/05/2012 04:43

Превю на Samsung Galaxy S3 (S III)

С разширяването на функционалността на iOS операционната система и съответните конкурентни удари от страна на Android, отворения лиценз на последната накара стотици или може би хиляди компании да я използват, опитвайки се да създадат продукт, способен да застане срещу Apple iPhone. Задачата съвсем не е лесна, тъй като Apple вече имаха сериозна преднина. Компаниите обаче бързо се ориентираха към това, което потребителите харесват и доста скоростно тръгнаха по стъпките на калифорнийския производител. Разбира се почти никой не може да се представи с успех, подобен на този на Apple, но има една корпорация, която определено се отличава от останалите и това е Samsung Electronics.

Корейците пробваха пазара с десетки модели и като че ли накрая намериха точно това, което искат клиентите, нехаресващи политиката на Apple и популярните й устройства. Доказателство за това бяха 20-те милиона продадени бройки на Galaxy S II смартфонът (в рамките на само 10 месеца), който между другото спечели и наградата “Смартфон на годината”, според “Global Mobile Awards”.

Преди няколко дни пък, лично Джей Кей Шин, президент на Samsung и директор на „Mobile Communications Business“ представи в Лондон новия Galaxy S III, на специално събитие, подобно на тези, които Apple провеждат при анонсирането на новите си устройства.

В тази статия ще ви представим новия продукт по начинът, по който го видяхме на официалната му презентация. Ще обърнем внимание на всички по-интересни функции, които бяха демонстрирани и ще разгледаме с какво биха могли да ни очароват или разочароват те.

Технически спецификации

 

Точно както направи и Джей Кей Шин в презентацията, ще започнем с техническите характеристики на Galaxy S III:

Операционна система:
Android 4.0 Ice Cream Sandwich (с TouchWiz интерфейс)
Процесор:
1.4-гигахерцов Samsung Exynos 4412 (четириядрен)
Оперативна памет:
1GB RAM
Диск:
16GB / 32GB / 64GB собствена памет (възможност за разширение, чрез карта)
Видеокарта:
Mali-400/MP4
Дисплей:
4.8-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1280 x 720 пиксела (капацитивен Super AMOLED)
Комуникация:
4G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, microUSB порт, NFC
Камери:
HD камера (отпред) и 8-мегапикселова камера с автофокус и светкавица (отзад), Full High-Definition видео заснемане при 30 кадъра в секунда
Допълнително:
Акселерометър, жироскоп, дигитален компас, барометър, GPS, жак за микрофон и слушалки, HDMI (чрез microUSB), microSD, Adobe Flash, FM радио
Батерия:
2100 mAh батерия
Дебелина на корпуса:
8.6 милиметра
Тегло:
133 грама

Дизайн

 

Противно на очакваният керамичен корпус в Galaxy S III, смартфонът разчита на стандартен поликарбонат. Линийте му са заоблени, с леки извивки или както Samsung се изразиха – вдъхновени от природата.

Някои потребители очакваха модел с черен корпус, но такъв няма да има, поне на този етап. Към момента ще се предлагат единствено версии в синьо и бяло.

За чувство при държане, стабилност и стегнатост на корпуса ще говорим когато получим модела и го тестваме на живо.

Дисплей

 

Екранът на Galaxy S III e Super AMOLED и притежава страхотен контраст. Разделителната му способност е 720 х 1280 пиксела, а диагоналът – 4.8 инча. Това прави 306 ppi детайлност, което е малко по-малко по-ниско от iPhone 4 и iPhone 4S моделите.

Малко разочарование е PenTile технологията, която Samsung са използвали – екранът е почти идентичен с този в Galaxy Nexus. За разлика от традиционната RGB подредба, PenTile RGBG разчита на два малки зелени подпиксела. Това може да подпомага контраста и четимостта на слънце, но намалява яснотата на изображението и ъглите на виждане.

4G Интернет

 

Samsung Galaxy S III поддържа 4G мрежи за ултра бърз Интернет. Темата около неговото (не)наличие в България сме разисквали вече няколко пъти. За съжаление, въпреки че текат приготовления, към момента няма оператор, който да предложи такъв тип мрежова връзка на територията на страната ни.

Smart Stay

 

Вие следите Galaxy S III, той следи вас. Докато четете книга и гледате смартфона, екранът му няма да се изключи, което означава, че няма да е нужно на всеки 20 секунди например да натискате с пръст върху него. Когато оставите телефона настрани, екранът заспива, за да пести батерията. Въпреки, че Samsung не отдават нужното уважение към Ice Cream Sandwich като не го споменават, функцията използва технологията за разпознаване на лица в операционната система на Google.

Честно казано, това е любимата ни функция в Galaxy S III.

Direct Call

 

Друго интересно хрумване на корейците е Direct Call – функция, използваща акселерометъра на смартфона за директно набиране. Ако си пишете с някого SMS и решите да му звъннете, просто трябва да вдигнете телефона към ухото си. Това обаче вероятно ще е рядко използвана функционалност, а и все още не е ясно при кои приложения ще работи.

Smart alert

 

За разлика от Direct Call, Smart alert често ще влиза в употреба. Идеята на Smart alert е да ви уведомява, когато сте оставили някъде телефона си, а през това време някой ви е търсил или писал съобщение. Със сигурност и тази функция работи с помощта на акселерометъра – ако докато звъни, устройството стои в покой, значи най-вероятно сте го оставили някъде. При последвалото му движение (когато си го вземете), Galaxy S III вибрира.

Social Tag

 

Любителите на социалните мрежи вероятно ще останат доволни от Social Tag функцията. Снимките ви автоматично биват сканирани, а разпознатите лица моментално получават “таг”. От тук нататък е ваше решение дали ще качите фотосите във Facebook или просто ще им ги изпратите по e-mail или пък MMS.

S Voice

 

S Voice е копие на Siri помощникът за iOS устройствата на Apple. В момента не можем обаче да тестваме отговорите му на по-специфични въпроси, а на официалната презентация, S Voice беше запитан какво ще е времето и дали е възможно да включи камерата – и двата въпроса са безмислени с оглед на по-бързия им достъп от менюто.

S Beam

S Beam е още една функция, която всъщност е съвсем стандартна за Ice Cream Sandwich, но тук беше показана като едва ли не ексклузивна за Samsung. Допирайки Galaxy S III до смартфон, разполагащ с Android Beam, можете да прехвърляте информация, само чрез едно докосване.

В случая, когато файловете, които трябва да се прехвърлят са големи, идва на помощ Wi-Fi Direct, който прави трансфера много по-бърз.

50 GB Dropbox

 

Всеки притежател на Galaxy S III ще получи безплатно 50GB “облачно” дисково пространство от Dropbox, в рамките на две години. Това по принцип струва 200 долара, но партньорството е осигурено с цел по-успешен отговор на Sony и HTC, които са договорили съответно 50GB от Box.net и 25GB от Dropbox за всеки, закупил техен смартфон (Xperia или HTC One).

Заключение

 

Това са най-интересните моменти, които ни направиха впечатление на презентацията. Когато получим телефона със сигурност ще имаме още много неща за споделяне, в много по-подробно ревю, така че посещавайте редовно портала ни.

При реалната ни среща ще можем да тестваме скоростта на процесора, здравината на корпуса, издръжливостта на батерията и т.н.

Тогава ще е ясна и цената на устройството, но ако тя не е съвсем висока, още от сега моделът изглежда като добър избор за търсещите телефон от висок клас.

Samsung Galaxy S III може да намерите в онлайн каталога на Smartphone.bg:
http://smartphone.bg/smartphones-samsung-samsung_galaxy-samsung_galaxy_s_3 

Теми:
Прочетено 13 037 пъти

5 мнения

Мнения